#Documentary about Marina Abramović | The Artist is Present
 

| She was a provocateur, video- and performance artist. This documentary is a retrospective of her work and how her audience at the MoMa is interacting with her latest piece The Artist is Present. A must-see for every mediastudies or media design student. A insightfull 1h40 on her vision of art, interaction and the meaning of that for you [the spectator] and the artist herself.

Dutch exerpt about the documentary on AVRO’s website

Marina Abramović is een indrukwekkende verschijning: ze is lang, heeft een bleke teint, een krachtige neus en lang donker haar. Voor haar performance ‘The Artist is Present’ zat ze drie maanden lang zes dagen per week in het atrium van het Museum of Modern Art, waar mensen één voor één tegenover haar konden zitten, zo lang als ze zelf wilden. Ze mochten haar aankijken, maar het was niet de bedoeling dat er woorden of aanrakingen uitgewisseld werden. De documentaire ‘Marina Abramović: The Artist is Present’ toont de aanloop naar en het verloop van deze performance, die samen met een retrospectief van haar werk te zien was in het Museum of Modern Art in New York. De film gaat tevens terug in de tijd om te onderzoeken hoe ‘The Artist is Present’ binnen het oeuvre van Abramović past, van haar vroege solocarrière tot haar twaalf jaar durende samenwerking met de Duitse kunstenaar Ulay, met wie ze ook een hartstochtelijke liefdesrelatie had.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.